Καμπανάκι Στουρνάρα στην κυβέρνηση για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Καμπανάκι» ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να βλάψουν σοβαρά την οικονομία έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Με τους επικεφαλής των κλιμακίων θεσμών να αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση θα προκαλούσε νέο κύκλο αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αναστολή επενδύσεων και διόγκωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες», επισήμανε, μιλώντας χες σε εκδήλωση της Credit Suisse στην Αθήνα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν σημειώσει ότι είναι καλό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το 2018 και το 2019 η χώρα μας προβλέπεται να πετύχει 2,4% το 2018 και 2,7% το 2019, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πέραν της αξιολόγησης υπάρχει σειρά προκλήσεων που μπορεί να βλάψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η τοποθέτηση Στουρνάρα έρχεται στον απόηχο της πρόβλεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα μας θα είναι μεν υψηλή την τρέχουσα διετία, όμως θα «ξεφουσκώσει» μεσοπρόθεσμα, πέφτοντας στο 1% το 2022.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι οι επενδύσεις, αν και αυξημένες, παραμένουν «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» καθότι το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ακόμα αρκετά φιλικό προς τους ιδιώτες. Συνάμα, η υψηλή ανεργία και η φυγή καταρτισμένων εργαζόμενων στο εξωτερικών περιορίζει τις προοπτικές της οικονομίας.

Μία ακόμα πρόκληση είναι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, δυσκολεύοντας την τροφοδοσία της αγοράς με χρήμα, αν και ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, υπάρχει η πρόκληση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι υπάρχει ισχυρό επιχείρημα και για μία «πιο ρεαλιστική» προσαρμογή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.
Πηγή: skai.gr