«Βουτιά» της Ελλάδας στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας

Kατακόρυφη πτώση της χώρας μας στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας σύμφωνα με έρευνα καναδικού πανεπιστημίου. Το 2015 η Ελλάδα κατρακύλησε 27 θέσεις στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες.

Είναι ενδεικτικό, ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στην 114η θέση της Νιγηρίας και την 117η θέση του Μπαγκλαντές, καταλαμβάνοντας τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία - δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, δηλαδή Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος.

Σε επί μέρους στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 159η θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κράτους, την 47η θέση στο πεδίο του δικαστικού συστήματος και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, την 56η θέση σε ό,τι αφορά την ελευθερία πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό και την 108η θέση στο κανονιστικό πλαίσιο των πιστωτικού συστήματος.

Τα αιτία της κατάρρευσης της Ελλάδας σύμφωνα με την έρευνα, είναι το μέγεθος του κράτους, η απονομή της δικαιοσύνης, το σκληρό νόμισμα και τα εργασιακά.
Πηγή: skai.gr