Πράσινο φως από τη Γερμανία για τη δόση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

«Πράσινο φως» στην εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα έδωσε η Γερμανία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle
, κατά την κλειστή συνεδρίαση το ζήτημα της εκταμίευσης δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Επιτροπή να λαμβάνει απλώς υπόψη τη θετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευση πληροί τα κριτήρια του Μνημονίου.

Ο λόγος που δεν έγινε ψηφοφορία είναι ότι καμία από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν είχε προηγουμένως διατυπώσει ένσταση στην εκταμίευση, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ζητήσει συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Κριτική στον Σόιμπλε

Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της DW, οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων αξιοποίησαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε από τους βουλευτές ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ομολογήσει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 27 Ιουλίου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετική.
Πηγή: skai.gr - Deutsche Welle - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο