Ρέγκλινγκ: Με προϋποθέσεις θα εκταμιευθεί το δεύτερο κομμάτι της δόσης

Μετά το καλοκαίρι και μόνον εφόσον η Ελλάδα συμβάλει και με δικά της χρήματα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, θα αποδεσμεύσουν οι εταίροι το δεύτερο κομμάτι της δόσης στήριξης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το πρώτο τμήμα της δόσης, ύψους 7,7 δισεκ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου, αφού ολοκληρωθούν οι κυρωτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να καλυφθούν ελληνικά χρέη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές, αλλά και για την κάλυψη οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η δεύτερη υποδόση όμως αναμένεται να μείνει «κλειδωμένη» τουλάχιστον έως το φθινόπωρο, και θα αποδεσμευθεί «μόνο εάν η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και δικούς της πόρους στην προσπάθεια» μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες.

Γράφοντας στο ενημερωτικό σημείωμα του ESM προς επενδυτές, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα το χρέους, και αρκείται να χαιρετίσει τη συμφωνία του Eurogroup για τη δόση.

Η Αθήνα «ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων», που «προστίθενται στα όσα έχει ήδη κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Η Γερμανία να σεβαστεί τις θυσίες της Ελλάδας

Σε ομιλία που εκφώνησε χθες το Ινστιτούτο Walter Eucken στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήρε την τεράστια προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα, επικρίνοντας όσους θεωρούν, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ότι τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το αργότερο το 2018, εφόσον εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσεις μεταρρυθμίσεις.

«Ιδιαίτερα στην Γερμανία
, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων, και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να αποδεχθεί τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία», είπε.

«Ας τονίσω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη [...] Τέτοια επιτυχημένη εξυγίανση θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το εκτιμά αυτό», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε εκ νέου την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» ανάμεσα στις πέντε χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν στήριξη, λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων αλλά και της αδυναμίας του κράτους να ανταπεξέρθει στις προκλήσεις.

Άφησε μάλιστα ανοιχτά αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως κατά την εξάμηνη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών η Ελλάδα «πορεύθηκε στη λάθος κατεύθυνση».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ