«Δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση αν πιάνουμε πλεόνασμα άνω του 3% για 20 χρόνια»

Η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όπως προκύπτει από μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που ήλθε στη γνώση το πρακτορείου Reuters.

Το έγγραφο, που ετοιμάστηκε για το άκαρπο Eurogroup της Δευτέρας, σκιαγραφεί τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους που έχει εξεταστεί για την Ελλάδα, με βάση τρία σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και στη συνεχεία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά μέσο όρο στο 2,2% έως το 2060.

Το τρίτο σενάριο συνιστά μέση λύση ανάμεσα στα δύο πρώτα, υπολογίζοντας μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αυτό το σενάριο προβλέπει μέση επιμήκυνση των δανείων κατά 15 χρόνια και πλαφόν 1% στα επιτόκια.

Όσον αφορά τη μέγιστη λύση, προβλέπει επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανείων στήριξης κατά 17,5 χρόνια, που σημαίνει ότι οι τελευταίες οφειλές θα αποπληρωθούν το 2080.

Η μέγιστη ελάφρυνση προβλέπει επίσης περιορισμό των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, με το πλαφόν να αυξάνεται στο 1% στη συνέχεια.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, το σενάριο μέγιστης ελάφρυνσης προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εξαγοράσει το 2019 δάνεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα επιτόκια του Ταμείου είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, και συνεπώς η εξαγορά τους μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάστασή τους με φθηνότερα δάνεια.
Πηγή: skai.gr