Μνούτσιν: Έχουμε δικαίωμα στον προστατευτισμό - Αντιδρούν οι άλλες χώρες

«Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα στον προστατευτισμό» δήλωσε το Σάββατο στη σύνοδο των G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) στο Μπάρι της Ιταλίας ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως ανέφερε ο κ. Μνούτσιν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιφυλάσσονται να είναι «προστατευτικές» αν πιστεύουν ότι το (διεθνές) εμπόριο δεν είναι ελεύθερο ή δίκαιο.

«Δεν θέλουμε να είμαστε προστατευτικοί, αλλά διατηρούμε το δικαίωμά μας να είμαστε προστατευτικοί στο βαθμό που πιστεύουμε ότι το εμπόριο δεν είναι ελεύθερο και δίκαιο ... Η προσέγγισή μας είναι ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο και ο κόσμος άκουσε αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο Mνούτσιν σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου.

Ο αμερικανός υπουργός επέμεινε δε ότι «όλοι νοιώθουν πιο άνετα (με την αμερικανική στάση), τώρα που είχαν την ευκαιρία να περάσουν το χρόνο τους μαζί μου, να ακούσουν τον πρόεδρο και να ακούσουν το οικονομικό μας μήνυμα».

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, άλλοι υπουργοί από τις χώρες της Ομάδας των 7 κατέστησαν σαφές ότι δεν συμμερίζονται την άποψή του.

«Όλοι οι υπόλοιποι έξι ... δήλωσαν ρητά, και μερικές φορές πολύ άμεσα, στους εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα διεθνούς συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας , Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι υπήρξε ένα «ελαφρύ αεράκι» αισιοδοξίας στο G7 για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία.

Ωστόσο, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κίνδυνο, αντανακλώντας και τα σχόλια που έγιναν την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Tάρο Άσο. «Δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε στη στήριξη του ελεύθερου εμπορίου, καθώς συνέβαλε στην οικονομική ευημερία» δήλωσε ο Άσο.
Πηγή: skai.gr