ΔΝΤ: Δεν έχουν κλείσει ακόμα οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018

Ανοιχτοί παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο της συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις που δημοσίευσε η γερμανική «Handelsblatt», το οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ο κ. Μάρεϊ σημείωσε πως τέτοιοι στόχοι συνδέονται με το ζήτημα του χρέους, το οποίο παραμένει άλυτο.

Το Ταμείο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, που σημαίνει ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για λίγα χρόνια. Παλαιότερα, ο οργανισμός είχε προτείνει ακόμα και «κούρεμα» του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μάρεϊ επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα προτού οι ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μία «αξιόπιστη στρατηγική» που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς επίμονα εάν αυτή η στάση μπορεί να «παγώσει» την επόμενη δόση στήριξης, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να πει ότι χωρίς λύση για το χρέος ο οργανισμός δεν θα εξετάσει την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα.

Η Αθήνα χρειάζεται τα χρήματα προκειμένου να εξυπηρετήσει λήξεις ομολόγων που υπερβαίνουν τα 6 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο, όμως ούτως ή άλλως τα χρήματα που έχουν δοθεί έως τώρα στην Ελλάδα για το τρίτο Μνημόνιο προέρχονται αμιγώς από Ευρωπαίους.

Σημείωσε πως οι συζητήσεις για το χρέος έχουν αρχίσει «με κάποια μορφή» και βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή το βάθος των έως τώρα διαβουλεύσεων.

Το θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη, αν και η χώρα μας δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα.

Λίγες ημέρες αργότερα, η διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, στο περιθώριο της συνόδου για κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές (το περίφημο σχέδιο Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος).

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευθεί για μη ανατροπή των μέτρων στο μέλλον, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας γενικά ότι πάντοτε το ΔΝΤ θέλει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης