Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως και το 2022

Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, για πέντε δηλαδή χρόνια, προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών αποσπάσματα της οποίας αποκάλυψε η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Περάν των ήδη γνωστών περικοπών στις συντάξεις, από το 2019, και του αφορολογήτου, από το 2020, αποκαλύπτεται και μια νέα αύξηση εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η αύξηση αύτη περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν στις 18 Μαΐου. Ως βάση υπολογισμού για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ορίζονται πλέον τα ακαθάριστα έσοδά τους χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς, αυξάνοντάς τες έτσι έως και 61%.

Προκειμένου να εφαρμοστεί σταδιακά η αύξηση, η βάση υπολογισμού θα είναι μειωμένη κατά 15% μόνο όμως για το 2018, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη εκπτώσεων για το διάστημα από το 2019 και μετά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν υπολογίζονται στο σύνολο του ακαθάριστου εισοδήματος των ελεύθερων Επαγγελματιών αλλά επί των κερδών τους με τον συνυπολογισμό και των ασφαλιστικών εισφορών». Δεν μπορούσαμε, είπε, να αποκρούσουμε το σύνολο των παραλογών απαιτήσεων του ΔΝΤ που ξανάνοιξε το ασφαλιστικό.

Επίσης, το κείμενο της συμφωνίας που ψηφίζεται στις 18 Μαΐου στη Βουλή, περιλαμβάνει περικοπή μέχρι και 20% στα ειδικά μισθολόγια μέσω του επανυπολογισμού των μισθών και της δημιουργίας προσωπικής διαφοράς για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σώματα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση βασίζονται σε «μαθηματικά του ψεύδους», καθώς για να εφαρμοστούν πλήρως η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα διέλυε την οικονομία.

«Ψεύτη και κουτοπόνηρο» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ομιλία Μητσοτάκη. «Σε ό,τι αφορά όμως τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα αντίμετρα, ότι δήθεν είναι αναγκαία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 5,5% για την ενεργοποίησή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι απλώς αδιάβαστος: παραμένει ψεύτης και κουτοπόνηρος» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.
Πηγή: skai.gr