Moody’s: Κάτω των προσδοκιών η ανάπτυξη, αλλά ανοίγει ο δρόμος για το χρέος

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, έναντι της τελευταίας πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%» αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Σε ανάλυσή του, αποδίδει τη χαμηλότερη επίδοση της οικονομίας στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο οίκος εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μας μπορεί να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα χάσει για μία ολόκληρη μονάδα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στα θετικά της τεχνικής συμφωνίας με τους πιστωτές, η Moody’s επισημαίνει ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους της.

Εκτιμά ακόμα πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρέους και θα βελτιωθεί το κλίμα για τους εγχώριους καταθέτες.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ