Κλείσιμο

EWG: Επιστρέφουν στην Αθήνα αλλά όχι άμεσα οι Θεσμοί

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.

Να σημειωθεί ότι δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Με  την κατ' αρχήν συμφωνία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα (νομοθέτηση όλων των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή δημοσιονομικών, εργασιακών, αγορά ενέργειας), στις 22 Μαΐου, θα υπάρξει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγή: skai.gr