Πάνω από το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός μετά από τέσσερα χρόνια

Πάνω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, τον Φεβρουάριο οι τιμές στη νομισματική ένωση αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2013.

Κυριότερη κινητήρια δύναμη πίσω από τις ανατιμήσεις ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, λόγω του ράλι στην αγορά πετρελαίου.

Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ειδικά υπό τη σκιά της μεγάλης αύξησης των τιμών στην προεκλογική Γερμανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα πειστεί από τις εξελίξεις, ακριβώς λόγω της μεγάλης αλλά παροδικής επίδρασης των τιμών του πετρελαίου.

Η γραμμή Ντράγκι υποστηρίζεται από τον δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα και μετρήθηκε στο χαμηλό 0,9% τον Φεβρουάριο, μόλις 0,1 μονάδα υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα που ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Στην πράξη, η πολιτική Ντράγκι συμφέρει την Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, δίνοντας περιθώριο στην Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης