Eurogroup: Λίγες προσδοκίες για συμφωνία αλλά ελπίδα για επιστροφή θεσμών

Με διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα επιτευχθεί συμβιβασμός προσέρχονται στο σημερινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επαφές Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα της εβδομάδας.

Αν και η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία πριν τις εκλογές στην Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου, οι προσδοκίες για συμφωνία που θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση είναι ελάχιστες. Τόσο ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχουν διαμηνύσει πως δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Στην επίσημη ατζέντα αναφέρεται λιτά πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος, «εστιάζοντας σε σχέδια για να προχωρήσει προς τα εμπρός η δεύτερη αξιολόγηση».

Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι θα υπάρξει επαρκής σύγκλιση, ένα προσύμφωνο κατά κάποιο τρόπο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Επί τάπητος συγκεκριμένα βρίσκονται τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί αλλά και οι αντισταθμιστικές προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν ζητήσει δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που η Αθήνα θέλει να «ψαλιδίσει», εξασφαλίζοντας παράλληλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ζητούμενο-κλειδί παραμένει επίσης η οριστικοποίηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 κι έπειτα. Σήμερα ο στόχος βρίσκεται στο υψηλό 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τα χρόνια για τα οποία θα πρέπει να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Η Ελλάδα θέλει το 3,5% να «κοπεί» το αργότερο έως το 2021. Το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του στόχου στο 1,5%.

Ένα ακόμα μέτωπο είναι το αίτημα των θεσμών για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων. Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής του Euro-working Group Τόμας Βίζερ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να πάρει εκ των πρότερων μέτρα για το αφορολόγητο, τη συνταξιοδοτική δαπάνη και τα εργασιακά προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές.

Από την πλευρά της, η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά την προληπτική νομοθέτηση μέτρων και κάλεσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου τους θεσμούς να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους, επιρρίπτοντας εκ νέου τις ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019. Αν, λοιπόν, επιλυθεί αυτή η διαφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης».

Ραντεβού Μέρκελ - Λαγκάρντ

Καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ενδέχεται πάντως να διαδραματίσει η συνάντηση της γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν το Ταμείο θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, και εάν τυχόν συμμετοχή του θα είναι χρηματοδοτική ή αμιγώς εποπτική.

Γερμανία και Ολλανδία θέλουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως από την πλευρά του ο οργανισμός ζητά επίμονα βαθιά ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για τους εταίρους.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν εμφανής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου, όπου η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ μία μειοψηφία – κατά πάσα πιθανότητα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών – υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη συνέχεια η κ. Μέρκελ θα έχει άτυπο δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr