ΕΛΣΤΑΤ:Παρατηρητής το ΔΝΤ- Δεν θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων

Υποβαθμίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την παρουσία εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο διάλογο για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετέσχε με καθεστώς παρατηρητή «στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος» διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

«Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων (σ.σ 21 Απριλίου), ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε» αναφέρεται.

«Στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» προσθέτει η Στατιστική Αρχή.

Είχε προηγηθεί δήλωσης της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα που έθεσε θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών οικονομικών στοιχείων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διευκρινίζονται τα εξής: Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

»Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο. Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε».


Πηγή: skai.gr