Πιο αυστηρά μετά από τρία χρόνια τα κριτήρια δανεισμού σε εταιρείες της ευρωζώνης

Αυστηροποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τα κριτήρια τραπεζικού δανεισμού σε επιχειρήσεις της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για πιστώσεις αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, τα κριτήρια για την έγκριση νέων επιχειρηματικών δανείων έγιναν πιο αυστηρά για πρώτη φορά από τα τέλη του 2013, δηλαδή την περίοδο της βαθιάς ευρω-κρίσης.

Πάντως, το καθαρό μερίδιο αιτήσεων για δάνεια που απορρίφθηκαν μειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες.

Η ΕΚΤ αποδίδει την αυστηροποίηση πρωτίστως σε «εξελίξεις στην Ολλανδία» και γενικότερα στο γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν «λιγότερη διάθεση να ανεχθούν ρίσκα» που συνοδεύουν τυχόν επισφαλή δανεισμό σε εταιρείες.

Σημειώνεται πως στην Ολλανδία θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν μπει από το 2012 στην αγορά στεγαστικών δανείων, παρακάμπτοντας τις τράπεζες και αναμορφώνοντας το τοπίο του δανεισμού στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα κριτήρια και οι όροι δανεισμού στην ευρωζώνη έχουν χαλαρώσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έχει τροφοδοτήσει την αγορά με περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνό χρήμα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να τροφοδοτηθεί με ρευστό η πραγματική οικονομία, μέσω των τραπεζών, ώστε να τονωθούν η απασχόληση, η κατανάλωση και εν τέλει οι τιμές. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης και συνάμα θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης