Σταϊκούρας: Η χώρα έχει ήδη χάσει δυο χρόνια και οδεύει για τρίτο

«Η χώρα έχει ήδη χάσει δυο χρόνια λόγω της κυβέρνησης, και οδεύει για τρίτο, την ίδια περίοδο που η Ευρώπη επιτάχυνε»» τόνισε την Τρίτη ο τομεάρχης Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Η χώρα “σέρνεται” στο τέλμα. Η οικονομία της, μετά τη σταθεροποίηση του 2014, έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση. Η ανταγωνιστικότητά της διαρκώς υποχωρεί. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται. Τα “λουκέτα” στην αγορά και η “επιχειρηματική μετανάστευση” πολλαπλασιάζονται. Το κόστος δανεισμού παραμένει απαγορευτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ. 

Ο κ. Σταϊκούρας προειδοποίησε δε ότι δημιουργούνται και μια σειρά από “ωρολογιακές βόμβες” στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» και τα προβλήματα ρευστότητας σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ και οι αστικές συγκοινωνίες. Και σε αυτά, πρόσθεσε, έρχονται να προστεθούν εξωγενείς αβεβαιότητες, που ενισχύουν τους καθοδικούς κινδύνους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών με μία κυβέρνηση αποτελεσματική και αξιόπιστη, με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών η χώρα μπορεί να ανακάμψει.
«Αυτά όμως προϋποθέτουν, που θα ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί αυτά να τα επιτύχει» καταλήγει.
Πηγή: skai.gr