Μέτρα ελάφρυνσης δανειοληπτών τέως ΟΕΚ που μένουν άνεργοι

Δέσμη μέτρων ελάφρυνσης για τους δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που καθίστανται άνεργοι, προβλέπει τροπολογία των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία» που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα δωδεκάμηνης αναστολής της καταβολής μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση δανείου που χορηγήθηκε αποκλειστικά από το στεγαστικό κεφάλαιο του τέως ΟΕΚ, για «αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή έχει παραχωρηθεί κατοικία ή αγορασμένο διαμέρισμα».

Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την 12μηνη αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του «άληκτου κεφαλαίου» με αντίστοιχη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων, εφόσον τη στιγμή που θα υποβάλει την αίτηση είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες εγγεγραμμένος στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Ένα μήνα πριν τη λήξη του εν λόγω 12μηνου, ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την ανανέωσή του για έναν επιπλέον χρόνο και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν την αναστολή δεν επιδέχονται προσαυξήσεων για το διάστημα της αναστολής.

Επιπλέον, δικαιούχοι του τέως ΟΕΚ με τους ίδιους όρους μπορούν με αίτησή τους έως τις 31/3/2017 να υπαχθούν σε ρύθμιση για την εξόφληση του συνόλου ή μέρους του ποσού του δανείου συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους επιβαρύνσεων:
  • είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων
  • είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50%

«Ταβάνι» στον αριθμό των δόσεων ορίζονται οι 24 και μίνιμουμ οι 6, ενώ προβλέπεται ότι το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ με δυνατότητα μη καταβολής από 3 έως 4 συνεχόμενες φορές για να μη χαθεί η ρύθμιση.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά