Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι επενδύσεις στα βρετανικά ακίνητα μετά το Brexit

Τα πρώτα σοβαρά πλήγματα του Brexit φαίνεται ότι υφίσταται η αγορά ακινήτων στη Βρετανία.

Οι εταιρείες Henderson Global Investors και Columbia Threadneedle έγιναν σήμερα ο τέταρτος και ο πέμπτος οίκος που μέσα στις τελευταίες 72 ώρες «παγώνουν» το δικαίωμα επενδυτών να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα ταμεία που διαθέτουν για επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ταμείο της Henderson έχει δύναμη πυρός περίπου 3,9 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, ενώ η Columbia χειρίζεται συνολικά 323 δισεκατομμύρια λίρες σε κάθε είδους επενδύσεις.

Η Henderson απέδωσε την απόφασή της σε «εξαιρετικές πιέσεις ρευστότητας», που ήλθαν ως αποτέλεσμα της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Henderson ακολούθησε το παράδειγμα των επενδυτικών οίκων Standard Life Investments, Aviva Investors και M&G Investments, που τις προηγούμενες ημέρες ανέστειλαν τις συναλλαγές στα οχήματα επενδύσεων σε βρετανικά ακίνητα, λόγω του κύματος απόσυρσης κεφαλαίων μετά το Brexit.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου για κίνδυνο πτώσης στις τιμές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω απόσυρσης επενδύσεων και νέκρωσης της αγοράς σε περίπτωση Brexit.
Πηγή: skai.gr