Κλείσιμο

ΔΝΤ: Δεν χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη διαπραγματεύσεων εξόδου για τη Βρετανία

Υπέρ της θέσης της Βρετανίας ότι δεν χρειάζεται βιασύνη όσον αφορά την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αβεβαιότητα που πηγάζει από το Brexit συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, υπό τη σκιά των ευρωπαίκών εκκλήσεων για γρήγορη ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι η βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε «κακά ή αρνητικά αποτελέσματα» που δεν θα ήταν στο συμφέρον κανενός.

Ο κ. Ράις κάλεσε για «αποφασιστικές» και συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τριγμοί που προκάλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Βλέπουμε την αβεβαιότητα ως το μεγαλύτερο κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Ράις, προσθέτοντας ότι παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να χτυπήσει την ανάπτυξη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε ωστόσο την πλήρη υποστήριξη του Ταμείου για τις κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί έως τώρα κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, κυρίως η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Πάντως, ο κ. Ράις αρνήθηκε να δεχτεί την εκτίμηση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μία αργή οικονομική κρίση, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος για το Ταμείο να προβεί βιαστικά σε μία τέτοια εκτίμηση.

Επιμένει το Ταμείο στις θέσεις για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ΔΝΤ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ότι υποστηρίζει τη μείωση των «πολύ φιλόδοξων» μεσοπρόθεσμων στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χαλάρωση που θα πρέπει να συνοδευτεί από «σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Συγκεκριμένα για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το Ταμείο συζητά με τους ευρωπαίους εταίρους για την «ποσοτικοποίηση» των μέτρων ελάφρυνσης.

Με βάση αυτές τις συζητήσεις το Ταμείο θα επικαιροποιήσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους και έως το τέλος του έτους θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο η χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι στο τρίτο Μνημόνιο.

Ερωτηθείς για το θέμα του Μαρινόπουλου, ο κ. Ράις απάντησε ότι εξ αρχής οι στόχοι των προγραμμάτων στήριξης για την Ελλάδα ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης και ότι πάντα ζητήματα στην αγορά εργασίας είναι μία ανησυχία.


Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης