Πλήθος κινδύνων βλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία σε περίπτωση Brexit

Τυχόν έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη βρετανική οικονομία, πλήττοντας εισοδήματα αλλά και εγείροντας τον κίνδυνο απώλειας της θέσης που κατέχει το Λονδίνο ως πρωτεύουσα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τακτική έκθεσή του για την βρετανική οικονομία, περίπου έξι εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι  η «ψήφος για έξοδο [από την Ε.Ε.] θα έφερνε μία παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε άστατες αγορές και πλήγμα στην παραγωγή».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του Brexit θα κυμαίνονται οπωσδήποτε από «αρκετά κακές σε πολύ, πολύ κακές». Απέφυγε να σταθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, όμως τόνισε με νόημα ότι στις αναλύσεις του το Ταμείο δεν έχει διαπιστώσει κανένα θετικό αποτέλεσμα από μία έξοδο από την Ε.Ε.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του πως σε ενδεχόμενο Brexit «οι περισσότερες αξιολογήσεις» προβλέπουν οικονομικές απώλειες ισοδύναμες με 1,5% έως 9,5% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου, λόγω αποδυνάμωσης του εμπορίου των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Αντίθετα, σε περίπτωση που επικρατήσει η ψήφος για παραμονή, το Ταμείο προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απολαμβάνει μεσοπρόθεσμα μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,25%.

Όσον αφορά την κυρίαρχη θέση του Λονδίνου στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, το ΔΝΤ επισημαίνει πως έξοδος από την Ε.Ε. θα σημαίνει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, και συνεπώς η πόλη θα κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος των συναλλαγών που γίνονται σε ευρώ σε ηπειρωτικούς ανταγωνιστές της.

«Το στάτους του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου μπορεί επίσης να διαβρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Όσον αφορά το εμπόριο, η έξοδος της Αγγλίας από την ενιαία αγορά μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, αφού η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί εκ νέου την εμπορική σχέση της με την ενιαία αγορά της Ε.Ε.. «Φαντάζει πιθανό ότι η επικύρωση μία νέας [εμπορικής] συμφωνίας θα απαιτήσει ομόφωνη συναίνεση από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάνοντας τη συμφωνία αντικείμενο αξιοσημείωτου πολιτικού ρίσκου», εκτιμά το ΔΝΤ.

Επιπλέον, εκτός από την απώλεια αυτόματης πρόσβασης στην ενιαία αγορά, η Βρετανία θα χάσει τις προνομιακές εμπορικές σχέσεις που έχει με 60 άλλες χώρες χάρη στις συλλογικές συμφωνίες που έχει υπογράψει τη Ε.Ε. Στη πράξη, αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαπραγματευτεί εκ νέου και αυτές τις εμπορικές συνδέσεις.

Το Ταμείο στέκεται επίσης στην αγορά ακινήτων, που ειδικά στην αγγλική πρωτεύουσα αποτελεί «οδηγό» οικονομικής δραστηριότητας.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπό τη σκιά των ανησυχιών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ενδεχόμενη έξοδος από την ενωμένη Ευρώπη θα προκαλούσε «απότομες πτώσεις» στις τιμές σπιτιών και αυξημένο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ έρχονται μία μέρα μετά την επίσης «σκοτεινή» εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία επίσης προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος θα μπορούσε να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης