Λιού: Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία για την Ελλάδα, «κλειδί» το χρέος

Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία για την Ελλάδα, και το ζήτημα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους αποτελεί «κλειδί» της διαπραγμάτευσης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού.

Χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλές τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για δημοσιονομικές περικοπές, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση σε αυτές τις συζητήσεις».

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε μάλιστα ότι θα θέσει το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο του G7, την επόμενη εβδομάδα στο Τόκιο, προειδοποιώντας ότι νέα «δραματική κρίση» γύρω από την Ελλάδα θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, ειδικά υπό τη σκιά του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΟΙΚ έρχεται 11 μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τεχνικές δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τις οποίες μελετά αυτές τις μέρες η ομάδα εργασίας Euro-working Group.

Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε ορισμένους εταίρους φαίνεται να είναι ακόμα μεγάλο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να δεχτεί υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, εάν χρειαστεί, παρά πραγματικά μέτρα πριν το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και του πρεσβευτή τους στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, έχουν ταχθεί υπέρ της θέσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγή: skai.gr