Σοβαρή επιβράδυνση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αλλά με θετική πλευρά

Σοβαρή επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων καταγράφηκε στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών τον πρώτο μήνα του 2016, σε μία ένδειξη διστακτικότητας από την πλευρά των εργοδοτών τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έχει αρχίσει κύκλο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις (με εξαίρεση τις φάρμες) δημιούργησαν 151.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, σαφώς λιγότερες από τις 262.000 που δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο. Οι περισσότερες εκτιμήσεις οικονομολόγων προέβλεπαν δημιουργία περίπου 180.000 θέσεων.

Η πτώση στον ρυθμό των προσλήψεων δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο στις αποφάσεις της Fed για το αν θα συνεχίσει τις αυξήσεις των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, όμως η αγορά εργασίας έδωσε και σημαντικά θετικά μηνύματα.

Η κυριότερη θετική εξέλιξη ήταν η περαιτέρω πτώση της ανεργίας, η οποία μειώθηκε στο 4,9%, πέφτοντας κάτω από το φράγμα του 5% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2008.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση των μισθών, με το μέσο ωρομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα να μεγαλώνει κατά 12 σεντς, φτάνοντας τα 25,39 δολάρια.

Η Fed μάλιστα δεν αποκλείεται να στηρίζεται στην μείωση των προσλήψεων για να πετύχει τους γενικότερους στόχους της νομισματικής πολιτικής της. Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι η ανεργία βρίσκεται κάτω από το 5% – που παραδοσιακά θεωρείται το όριο της μειώσιμης ανεργίας στις ΗΠΑ – είναι λογικό να μειωθεί ο όγκος των προσλήψεων.

Με τη λογική της Fed, η σταθεροποίηση του εργατικού δυναμικού θα ασκήσει αυξητικές πιέσεις στους μισθούς, κάτι που με τη σειρά του θα τονώσει την κατανάλωση και τον χαμηλό πληθωρισμό, που παραμένει πολύ κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% ανά έτος.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της, η διοίκηση της Fed έχει επισημάνει ότι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία είναι οι διεθνείς εξελίξεις – κυρίως η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα – και ο χαμηλός πληθωρισμός, τη στιγμή που η κατανάλωση είναι ο κυριότερος παράγοντας στο ΑΕΠ κάθε μεγάλης οικονομίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης