Κατρούγκαλος: Η νέα πρόταση στους ελευθέρους επαγγελματίες και τα Dior

Ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς επί του εισοδήματος 14% για τα δύο πρώτα χρόνια, και 17% για τα επόμενα τρία, προτείνει ο υπουργός Εργασίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το εισόδημα
για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες έως 5 έτη θα υπολογίζεται στο 80% του κατώτατου μισθού, που είναι στα 586 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί και επεξεργάζεται κόφτη ασφαλιστικής εισφοράς σε εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, για τα οποία όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν.

Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας με τους επιστημονικούς φορείς τις επόμενες ημέρες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε με έμφαση ότι «γραβάτα στα δικαστήρια όλοι φοράνε, και αυτοί με τα μπλοκάκια και αυτοί που φορούν Αρμάνι και Ντιόρ» και έχουν εισοδήματα 60.000 και 100.000 το χρόνο. Επίσης, γνωστοποίησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται την Τετάρτη το βράδυ στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν μαζί του.

Από πλευράς επιστημόνων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, είπε ότι ζητήσαμε να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της ώστε να μην πλήττεται το 70% των επιστημόνων. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είπε ότι οι μηχανικοί περιμένουν τη βελτιωτική πρόταση της κυβέρνηση, ενώ ο κύριος Αλεξανδρής από τον ΔΣΑ τόνισε ότι «περιμένουμε ένα πιο αναλογικό και προοδευτικό ασφαλιστικό, αναμένοντας το πόρισμα και την πρόταση του υπουργού.»

Ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές για τις δηλώσεις των προέδρων των επιστημονικών φορέων, δηλώνοντας ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τήρησαν πιο διαλλακτική στάση. 

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.
Πηγή: skai.gr - Χριστίνα Νικολαΐδου