Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τσίπρας: Λάθος τα οριζόντια μέτρα

Ειδική μεταχείριση στους νέους επιστήμονες, και «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, περιλαμβάνει η βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου στους ελεύθερους επαγγελματίες που κατατίθεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων στο Μέγαρο Μάξιμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τρεις κόφτες στην ασφαλιστική εισφορά. Ο ένας, στις 12.000 ευρώ εισόδημα, ο δεύτερος σης 20.000 και ο τρίτος στις 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επεκτείνει και στους νέους επιστήμονες έως πέντε χρόνια την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

«Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική» παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Είχε προηγηθεί
επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε, στο υπουργείο Εργασίας, η συνεδρίαση της «Επιτροπής για την εξέταση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των επιστημονικών φορέων και συλλόγων της χώρας» που θεσπίστηκε για τον διάλογο μεταξύ του υπουργείου και των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η συνάντηση περιορίστηκε σε καθαρά τεχνικό επίπεδο σε σχέση με τις εισφορές της κύριας σύνταξης. Οι επιστημονικοί φορείς δεν κατέθεσαν σήμερα προτάσεις, καθώς αναμένουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα οποία θα τοποθετηθούν.

Κατάληψη στο γραφείο του γγ. του υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ζητούν συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο.

Η βελτιωμένη πρόταση έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης του επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην έχει χρήματα, και ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ασφαλιστικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν δίνουν λύσεις, αλλά οδηγούν στην ανεργία ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες, επιτείνοντας την ύφεση». «Δεν είναι αποδεκτό αυτό το σχέδιο» διαμήνυσε. 

Το ασφαλιστικό σύστημα είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, προειδοποίησε στο μεταξύ την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 1 χρόνου από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και για το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Σημειώνεται ότι
 την Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν έντονα και τα φροντιστήρια, με την Ομοσπονδία Φροντιστών Ελλάδας να χαρακτηρίζει την επίμαχη μεταρρύθμιση ως ταφόπλακα για τον κλάδο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ