Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίσευση του 1 δισ ευρώ

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM με σχετική ανακοίνωσή του έδωσε την έγκρισή του για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την ελέφρυνση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση μέρους ευρωπαϊκών έργων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγλινγκ δήλωσε αναφορικά με την έγκριση της εκταμίευσης: «Με την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης στηρίζει έμπρακτα την μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, με τα οποία θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές ενέργειας αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους στα κόκκινα δάνεια, στοιχείο με το οποίο θα δοθεί ρευστότητα στην ελληνική αγορά».

Στη συνέχεια ο κύριος Ρέγκλινγκ σημείωσε: « ελπίζω η καλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά να συνεχιστεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μέσα από μία επιτυχημένη αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως ήδη έχει υπογραμμιστεί από το Eurogroup».

Σημειώνεται πως το 1 δισ. αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συνολική στήριξη του ESM στην Ελλάδα, μετά και τη σημερινή εκταμίευση, θα αγγίξει τα 21,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 1/4 του κόστους του αρχικού προγράμματος των 86 δισ., όπως είχε εγκριθεί από το ΔΣ του ESM στις 19 Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης