Το ΔΝΤ άλλαξε την πολιτική δανεισμού του και «προσπέρασε» τη Ρωσία

Σε ριζική αλλαγή της πολιτικής δανεισμού του σε κράτη που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλους πιστωτές προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας το δρόμο για συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και υποβαθμίζοντας τη δύναμη της Ρωσίας να «μπλοκάρει» το ουκρανικό πρόγραμμα διάσωσης.

Έως σήμερα, το ΔΝΤ αρνούνταν να δώσει δάνεια σε χώρες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλα κράτη. Ωστόσο, η εν λόγω πολιτική θα επέτρεπε στη ρωσική κυβέρνηση ουσιαστικά να μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 17 δισεκ. δολαρίων.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει στη Ρωσία το ομόλογο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε τις τελευταίες μέρες του 2013, επί προεδρίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Με δεδομένο ότι το Κίεβο δεν φαντάζει διατεθειμένο να καταβάλει το χρέος του, το Ταμείο θα έπρεπε να διακόψει την παροχή στήριξης στη χώρα.

Υπό τον κίνδυνο «παγώματος» του ουκρανικού προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε την τροποποίηση της πολιτικής δανεισμού, επιτρέποντας την παροχή χρημάτων ακόμα και σε χώρες που δεν τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο δανεισμός προς το Κίεβο θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν δεν πληρωθεί το ρωσικό ομόλογο.

Στο έγγραφο του Ταμείου σημειώνεται πως ένας οφειλέτης θα πρέπει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη με τους πιστωτές της, και να έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μέσω συνεργασίας.

Η Μόσχα πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση μη πληρωμής του ομολόγου θα προσφύγει άμεσα στη δικαστική οδό για να αποζημιωθεί.

«Εντάξει λοιπόν, πάτε [τους] στο δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Η κίνηση του ΔΝΤ δημιουργεί «ένα προηγούμενο που είναι απόλυτα απαράδεκτο για εμάς, και το πιο σημαντικό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «αλήτες» τους Ουκρανούς, προβλέποντας ότι δεν θα πλήρώσουν.

Το ρωσικό δάνειο ήταν μέρος πακέτου 15 δισεκ. δολαρίων που δόθηκε από το Κρεμλίνο στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς, ώστε να αποτραπεί η στροφή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα ο φιλορώσος ουκρανός πρόεδρος ανατράπηκε από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταφεύγοντας εν τέλει στη Ρωσία, όπου εξακολουθεί να κατοικεί ως αυτοεξόριστος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης