«Μαύρη» τράπεζα-μαμούθ αξίας $64 δισ. έσπασε η Κίνα

«Μαύρη» τράπεζα-μαμούθ η οποία είχε χειριστεί συναλλαγές με συνάλλαγμα συνολικής αξίας 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων (410 δισεκ. γουάν) εντόπισαν και διέλυσαν οι κινεζικές Αρχές, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι είτε έχουν συλληφθεί είτε αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ποινή για την υπόθεση, η οποία εστιάζεται στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας – η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο το 2014 – ελέγχθηκαν περίπου 1,3 εκατομμύρια ύποπτες συναλλαγές και διατάχθηκε το «πάγωμα» περισσότερων από 3.000 τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Όπως μεταδίδει η κρατική εφημερίδα «Καθημερινή του Λαού», οι κινεζικές Αρχές έχουν φέρει στο φως υπόγειες τραπεζικές δραστηριότητες και κυκλώματα ξεπλύματος χρήματος που είχαν «κύκλο εργασιών» περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων (800 δισεκ. γουάν).

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, φαίνεται πως είναι άνδρας με το όνομα Ζάο Μουγί, ο οποίος μετακίνησε μεγάλο όγκο κεφαλαίων μέσω εταιρειών-βιτρινών που ίδρυσε στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ύποπτος φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε «παραθυράκι» που υπήρχε παλαιότερα στην νομοθεσία και επέτρεπε την εύκολη μεταφορά κεφαλαίων σε λογαριασμούς μη κατοίκων της Κίνας.
Πηγή: skai.gr