Καμία εκταμίευση δόσης μέχρι να ψηφιστεί νόμος για τους πλειστηριασμούς

Καμία εκταμίευση δόσης δεν πρόκειται να γίνει μέχρι να ψηφισθεί ο νόμος που θα ορίζει το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως ανέφεραν κοινοτικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group εφόσον κλείσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώστε την Παρασκευή, σε νέα σύσκεψη του Euro-working Group, να εγκριθεί η εκταμίευση των της υποδόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η αποδέσμευση των 10 δισεκ. ευρώ που εκκρεμούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στη νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς θα επιχειρηθεί να προσδιορισθούν τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα εγκρίνεται η προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς στις περιπτωσεις που το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτών ξεπερνά το όριο της φτώχειας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και τη χρήση του πιστωτικού ιστορικού του κάθε δανειολήπτη και το πόσο συνεργάσιμος ήταν στη σχέση του με τις τράπεζες.

Για «σημαντική πρόοδο» τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν αναμένονται αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιντχαρτ σημείωσε πως οι θεσμοί περιμένουν «περαιτέρω πρόοδο» τις ερχόμενες ημέρες, και μετά την συνεδρίαση του EWG κάτι που στη συνέχεια θα επιτρέψει στους δανειστές να «οριστικοποιήσουν» την έκθεση προόδου για την υλοποίηση του Μνημονίου.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης - skai.gr