ΕΝΦΙΑ 2016: Επιβάρυνση για μεγαλύτερες περιουσίες αφορολόγητο για μικρές

Αφορολόγητο όριο 20 με 30 χιλιάδες ευρώ θα έχει ο ΕΝΦΙΑ του 2016 που σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως αποκαλύπτει σήμερα Σάββατο η Καθημερινή.

Ωστόσο, το αφορολόγητο δεν θα ισχύσει για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν υπερβαίνει ένα όριο περίπου 100 με 150 χιλιάδες ευρώ. Για τα ακίνητα μεγαλύτερης άξιας και η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης.

Προκείμενου να μην μειωθεί ο συνολικός στόχος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το σχέδιο προβλέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και να καταργηθούν οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα. Επίσης, αναμένεται η ένταξη στο σχέδιο εκτάσεων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά οπού έχουν εντοπιστεί σήμερα πολυτελείς κατοικίες.

Ακόμη όπως έχει ανακοινωθεί, ώς τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχει γίνει πλήρης εξομοίωση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακίνητων.

«Για το 2015 θα πληρώσουμε ό,τι και για το 2014» διευκρίνισε μέσω του ΣΚΑΪ για τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Για το 2016 έχουμε στόχο εισπραξιμότητας 2,65 δισεκ. ευρώ. Στόχος μας είναι να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές τιμές» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 του μηνός θα έχουν αναρτηθεί στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: Καθημερινή - skai.gr