Ντράγκι: Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, παράθυρο ένταξης στο QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε στο Eurogroup να μην υπάρξει κανένα «κούρεμα» καταθέσεων, στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της «Καθημερινής», Σωτήρη Νίκα, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας τόνισε πως τυχόν «κούρεμα» καταθέσεων θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και «βλαβερό» για την ελληνική οικονομία, καθότι θα έπληττε πολλούς πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διευκρίνισε όμως πως αυτές οι ανησυχίες δεν αφορούν τους ομολογιούχους των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να υποστούν κάποιας μορφής bail-in στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Παράθυρο για κανονική χρηματοδότηση και ποσοτική χαλάρωση

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ εξετάζει ενδεχόμενο να δεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, δηλαδή έξοδο των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατημένος, διαμηνύοντας ξεκάθαρα πως σε περίπτωση χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης, η Ευρωτράπεζα θέλει να δει «σταθερή και σημαντική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

«Θα υπάρξουν ορόσημα τις επόμενες εβδομάδες και με βάση αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση», είπε.

Σχετικά με το αν είναι δυνατό στη συνέχεια να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε πως υπάρχουν ορισμένοι όροι που θα πρέπει να ικανοποιηθούν, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν αγορές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Παράθυρο για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Ντράγκι άφησε ξεκάθαρα ενδεχόμενο επέκτασης και ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωτράπεζα είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγές τόσο στη «διάρκεια» όσο και στο «μέγεθος» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που αυτή τη στιγμή έχει δύναμη πυρός 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

«Είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί να δράσουμε, εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που περιέχονται στην εντολή μας», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως πως δεν έχει ακόμα εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», εξήγησε.

Ανακοίνωσε όμως πως αυξάνεται στο 33% από 25% το όριο αγορών που είχε επιβάλει στον εαυτό της η ΕΚΤ για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί πρόδρομο διεύρυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης, πέρα από το όριο των 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

Ανάπτυξη, αλλά μικρότερη

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη για την επόμενη διετία.

Για το 2015, η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη 1,4%, αντί για 1,5% που προέβλεπε μέχρι σήμερα, ενώ το 2016 η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει στο 1,7% (από 1,9%). Για το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι 2% που προβλεπόταν ως σήμερα.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανάκαμψη στη νομισματική ένωση «συνεχίζεται», αλλά με «βραδύτερους ρυθμούς» σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα, σε ιστορικά χαμηλά, τα τρία βασικά επιτόκιά της. Τη διατήρηση σταθερά χαμηλών επιτοκίων είχε ζητήσει νωρίτερα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης