ΙΟΒΕ: Στα χαμηλότερα επίπεδα της 2ετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Νέα επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΙΟΒΕ.

«Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες. Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα» επισημαίνεται στην έρευνα. 

Εντωμεταξύ σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα το ίδιο διάστημα εμφανίζεται εξασθενημένο ελαφρώς, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 0,9 στη δεύτερη (στις 103,8 και τις 105,5 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: skai.gr