Αυτά είναι τα κύρια σημεία του σχεδίου των δανειστών

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018 θα προβλέπει το σχέδιο συμβιβασμού που θα παρουσιάσουν απόψε οι πιστωτές στον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

To πρωτογενές πλεόνασμα – κρατικά έσοδα μείον τις δαπάνες και χωρίς τους τόκους του χρέους – είναι το πλέον σημαντικό μέγεθος στη συμφωνία διάσωσης μιας και θα καθορίσει πόσα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα χρειαστεί να υιοθετήσει η Ελλάδα. Τα νούμερα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο απαιτούσε 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% το 2016. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι σκληρότερα από αυτά που περίμεναν στην Αθήνα. 

Ένας από τους βασικούς τομείς όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα είναι οι συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η μείωση θα προέλθει από περικοπή στις συντάξεις, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι δανειστές έχουν υιοθετήσει την σκληρή θέση του ΔΝΤ για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία. Εναλλακτικά, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μια μικρή υποχώρηση των δανειστών, σύμφωνα με την WSJ, έρχεται στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου οι εταίροι φέρεται να μην απαιτούν νέα μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο των δανειστών προβλέπει επίσης διαβούλευση για την επανεξέταση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων αλλά και για τις ομαδικές απολύσεις, που σημαίνει πως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει μια μικρή υποχώρηση από την πλευρά των διεθνών εταίρων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ζητούν αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας ώστε να είναι πιο εύκολη η απόλυση εργαζόμενων.

Παράλληλα, η Αθήνα καλείται να δεσμευθεί πως δεν θα ακυρώσει προηγούμενα νομοθετήματα για την αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει, άμεσα τουλάχιστον, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την WSJ, οι πιστωτές επιμένουν σε δυο συντελεστές, οι οποίοι θα ανέρχονται σε 11% και 23%. Η Αθήνα έχει αντιπροτείνει τρεις συντελεστές – που θα περιλαμβάνουν έναν μονοψήφιο συντελεστή – όμως οι εταίροι φαίνεται να εκτιμούν πως η ελληνική πρόταση δεν διασφαλίζει τον εισπρακτικό στόχο των 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) για φέτος.

Οι εταίροι ζητούν στον χαμηλό συντελεστή να υπάγονται μόνο τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τους FT πάλι, στο σχέδιο των πιστωτών δεν αναφέρεται τίποτα για ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ φέρεται να εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και πιέζει τους ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους που θα μειώσει το βάρος από τους τόκους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι FT, η Ε.Ε. δεν δέχεται τις απόψεις του ΔΝΤ και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει αναφορά στο σχέδιο.

Οι δανειστές επίσης φέρεται να ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τους μεγαλο-οφειλέτες.
Πηγή: skai.gr