Η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο κινείται η ελληνική κυβέρνηση, για άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές. Η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, και η παρατεταμένη αβεβαιότητα, προκαλούν ασφυξία στην πραγματική οικονομία και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εντός της ημέρας (Δευτέρα), συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, το Brussels Group όπου επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ανέλαβε και πάλι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος φέρεται να χαίρει τις εκτίμησης των δανειστών σε αντίθεση με το Νίκο Θεοχαράκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και «δεξί χέρι» του κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε την Κυριακή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ την Τετάρτη, ημέρα που συνεδριάζει και η ΕΚΤ, αναμένεται να έχει δια ζώσης συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο του Βrussels Group.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA),

Σε πολιτικό επίπεδο, την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης προειδοποίησε μέσω της Αυγής της Κυριακής ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να καλύπτει επ' αόριστον τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου με μεταθέσεις πληρωμών και την εντατικοποίηση εσόδων. Μπορεί να υποχρεωθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να πάρει από μόνη της μέτρα που έως τώρα προσπαθεί να αποφύγει».

Ο κ. Δραγασάκης
τόνισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές έως τις «πρώτες μέρες του Μαΐου».

Στο μεταξύ, γνωμικό του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ από το 1936, που λέει: «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για εμένα, κι εγώ καλωσορίζω το μίσος τους», ανήρτησε την Κυριακή στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Πηγή: skai.gr