Λαφαζάνης: Επέκταση του αγωγού Turkish Stream και στην Ελλάδα

Επέκταση του αγωγού Turkish Stream και στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Ουγγαρία και μεταφέροντας το φυσικό αέριο προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρώπη, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι είναι απαράδεκτο να τεθεί το συγκεκριμένο έργο υπό τον προέλεγχο της Κομισιόν, καθώς οι Βρυξέλλες δεν είναι ανεξέλεγκτο αφεντικό στις εθνικές χώρες.

Ο κ. Λφαζάνης κατηγόρησε και τη Γερμανία, λέγοντας ότι αν διατηρηθεί μόνο ο βόρειος διάδρομος εισαγωγής ρωσικού φυσικού αεριού προς την Ευρώπη, τότε θα ενισχυόταν η περαιτέρω «γερμανοποίηση» της Γηραιάς Ηπείρου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με την δίμηνη παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, όλες οι μεγάλες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος καμίας χώρας, αλλά ούτε παίρνει εντολές για το τι θα κάνει στην ενεργειακή της πολιτική.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι εντός των 6 ναυτικών μιλιών στο Αιγαίο η χώρα μας μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ υπάρχουν και σημεία όπου χρειάζεται οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από τις ΗΠΑ όσον αφορά το νέο αγωγό και όσον αφορά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τη Νέα Υόρκη για συνεργασία στις έρευνες στο Αιγαίο είπε: «Εγώ δεν σχολιάζω τις απόψεις συνάδελφων μου, εμείς δεν είμαστε υποτελείς κανενός».
Πηγή: Νίκος Υποφάντης