Σόιμπλε: Περισσότερη υπευθυνότητα, λιγότερα συνθήματα από τους Έλληνες

Το ενδεχόμενο τρίτο προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα εμφανίζεται να απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επικαλούμενος γι’ αυτό τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας λεει ότι δεν θέλει άλλο πρόγραμμα. Ο σεβασμός υπαγορεύει να παραμείνουμε σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Ποτέ δεν πιέσαμε κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει».

Απορρίπτει επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, σημειώνοντας πως η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητεί δε περισσότερη υπευθυνότητα και λιγότερα συνθήματα από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να πουν στο λαό την αλήθεια για τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Είναι σημαντικό οι Έλληνες να πειστούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι το δύσκολο. Τα συνθήματα δεν θα βοηθήσουν περαιτέρω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«[Τα αίτια της κρίσης] δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία. Βρίσκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολύ καιρό ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως ένας υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να φέρνει τις προσδοκίες της δημόσιας γνώμης στα μέτρα της πραγματικότητας.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απορρίπτει εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συζήτησης των πολεμικών επανορθώσεων, εξηγώντας πως το εν λόγω ζήτημα ρυθμίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη συνθήκη για την επανένωση των Γερμανιών.

«Φυσικά δεν προσέβαλα τον Βαρουφάκη, δεν φταίω εγώ αν τα ελληνικά ΜΜΕ δεν μεταφράζουν σωστά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας», απαντά εξάλλου για το ελληνικό διάβημα.

Σφοδρά πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας εξαπολύει στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, με τίτλο: «Οι Γερμανοί ανακατεύονται σε πράγματα που δεν τους αφορούν» και υπέρτιτλο: «Ο δεξιός λαϊκιστής Πάνος Καμμένος».

Πηγή: skai.gr