Με το βλέμμα στα ταμειακά αποθέματα η Ελλάδα ενόψει Eurogroup

Με το βλέμμα στα ταμειακά αποθέματα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, όπου η Αθήνα θα προσέλθει με πακέτο έξι προτάσεων, στην προσπάθειά της να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και να «ξεκλειδώσει» μέρος των 7,2 δισ. που υπολείπονται από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ανώτερος αξιωματούχος τη ευρωζώνης δήλωσε στην «Wall Street Journal» πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση «συνεχίσει να κάνει ανοησίες», όπως «να υποκινεί τους πάντες να μην πληρώνουν τους φόρους τους», τότε θα έχει ταμειακό πρόβλημα ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Αντίθετα, είπε, σε περίπτωση που τα φορολογικά έσοδα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και έως τον Μάιο.

Ακόμα όμως και σε περίπτωση ταμειακού προβλήματος, οι εταίροι αυτή τη στιγμή δεν φαντάζουν διατεθειμένοι να δώσουν έκτακτη βοήθεια, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις να δηλώνει λιτά στη WSJ πως σε περίπτωση συρρίκνωσης των ταμειακών αποθεμάτων η λύση θα είναι η Αθήνα «να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος».

Η επάρκεια των ταμειακών αποθεμάτων του Δημοσίου έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει παραδεχτεί πως αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό, ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία του Eurogroup δεν προβλέπει εκταμίευση των παρακρατηθέντων δόσεων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το χρέος που θα πρέπει να αποπληρωθεί τον Μάρτιο περιλαμβάνει 1,4 δισ. ευρώ που οφείλονται στο ΔΝΤ, με την πρώτη δόση, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, να πρέπει να καταβληθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η οφειλή του ΔΝΤ θα μπορούσε να καταβληθεί απευθείας από τα 1.9 δισ. που παρακρατά η ΕΚΤ, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως αυτή η πρόταση γίνεται αποδεκτή.

Μια άλλη χρηματοδοτική λύση που έχει προτείνει η Αθήνα είναι να της δοθεί το δικαίωμα να εκδώσει έντοκα γραμμάτια πέρα από το όριο των 15 δισ., όπως πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters έχει καταστήσει σαφές πως είναι «απίθανο» να δοθεί μια τέτοια έγκριση από την ΕΚΤ.
Πηγή: skai.gr