Ολάντ: Η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα την Πέμπτη

Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που θα παράσχει σημαντική ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενους σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς φορείς στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει τα σχέδια εξαγοράς κρατικού χρέους την Πέμπτη, καθώς τα υπόλοιπα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης απέτυχαν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό από τα πολύ χαμηλά του επίπεδα, όπως ομολόγησε το μέλος της ΕΚΤ, ο αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι.

Πάντως, τα σχόλια του γάλλου ηγέτη προκάλεσαν έκπληξη, καθώς φέρεται να προκαταλαμβάνει την ΕΚΤ, που διαφυλάσσει με δυναμισμό την ανεξαρτησία της από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογες κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως οι ΗΠΑ και ειδικά η Ιαπωνία.

Την ανησυχία των, εκτός Ευρωζώνης, κρατών και των επενδυτών για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, επιχείρησε στο μεταξύ να καθησυχάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.
Πηγή: skai.gr