Σταθερή η παραγωγή πετρελαίου από ΟΠΕΚ – σε χαμηλό 4ετίας το Brent

Σταθερό στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα διατηρεί ο ΟΠΕΚ τον στόχο ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου, παρά τη συνεχή καταβαράθρωση της τιμής του Brent κατά τους τελευταίους τρεις μήνες και τις εκκλήσεις της Βενεζουέλας για μείωση της παραγωγής προκειμένου να μπει «φρένο» στην πτώση των τιμών.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ έριξε την τιμή-ορόσημο της ποικιλίας Brent σε χαμηλό τετραετίας. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η τιμή του Brent έπεσε κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η τιμή του βαρελιού του Brent έχει πέσει κατά άνω του 30% από το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της αυξανόμενης παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ με τη μέθοδο του «φράκινγκ» που εφαρμόζεται σε μέχρι πρότινος μη προσβάσιμα κοιτάσματα. Παράλληλα, καταγράφεται μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, με συνέπεια να υπάρχει μια υπερβολικά μεγάλη προσφορά αργού στην αγορά.

Η πτώση των τιμών ανά βαρέλι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς κρατών που στηρίζονται σε ενεργειακές εξαγωγές, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά πρόσφατα ζήτησε και αυτή από τον Οργανισμό να μειώσει την παραγωγή του.

Σημειώνεται πως ιστορικά η χώρα που «φρενάρει» τις υποτιμήσεις πετρελαίου είναι η Σαουδική Αραβία, προσαρμόζοντας την παραγωγή της. Αυτή τη φορά όμως, το Βασίλειο ήταν εναντίον της συρρίκνωσης της παραγωγής, με τον υπουργό Πετρλείου Αλί αλ-Ναΐμι να δηλώνει «ήταν μια σπουδαία απόφαση» μετά από την 5ωρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να περιστείλει την άντληση αργού κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα προκειμένου να προκαλέσει ουσιαστική ανατίμηση του Brent.
Πηγή: skai.gr