Ντάισελμπλουμ: Δεν περιμένω πρόβλημα στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα διατύπωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν περιμένω πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως πως βλέπει το χρέος να μην αποκλίνει από τη συμφωνία Eurogroup-ΔΝΤ, που προβλέπει τη μείωσή του «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Τόνισε ωστόσο πως το ζήτημα του χρέους αλλά και το τι θα γίνει μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, που εκπνέει στα τέλη του 2014, θα εξετασθεί μετά τη δημοσιοποίηση των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες που διενήργησε η ΕΚΤ, δηλαδή όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

«Θα δούμε αν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους», επισημανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τη στιγμή που η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες χωρίς στήριξη από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η επιστροφή της τριμερούς στη χώρα μας είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο. Τα στρες τεστ θα δημοσιευθούν από την Ευρωτράπεζα στις 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πάντως πως ως τώρα η Ελλάδα «έχει πετύχει περισσότερα από όσα θα περίμενε ο οποιοσδήποτε», έχοντας «πάει καλά σε όλα τα επίπεδα» με «μεγάλες προσπάθειες».

Στάθηκε στην «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» επιστροφή στην ανάπτυξη για το 2015, που έγινε «ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε», ενώ παράλληλα εξήρε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πριν την ημερομηνία-στόχο του προγράμματος και την επιστροφή στις αγορές χρέους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ