Δένδιας: Η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει γενναίες λύσεις στο ιδιωτικό χρέος

«Χωρίς γενναίες λύσεις στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» διαμηνύει στην εφημερίδα Παρασκήνιο ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

«Η διαπίστωση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με χάρισμα χρεών σε επιτήδειους. Ο στόχος μας είναι ο απεγκλωβισμός των βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων και των νοικοκυριών που βίωσαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κατά τρόπο που όχι μόνο να μην προκαλεί κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να υποβοηθά σε βάθος χρόνου στην πραγματική οικονομία» διευκρινίζει.

Όσον αφορά τη συνάντηση με την τριμερή στον Παρίσι, τόνισε ότι μία ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα συνεχισθεί. «Τόσο εμείς όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντιλαμβανόμαστε την σημασία που έχει το ζήτημα για την ελληνική οικονομία και τον απεγκλωβισμό παραγωγικών δυνάμεων» εξηγεί ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «δεν με βρίσκει σύμφωνο διαχρονικά η υπερφορολόγηση ακινήτων και δεν το κρύβω. Πιστεύω σε μια οικονομία με μικρό και στρατηγικό Δημόσιο και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Κάθε εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική». Προσθέτει όμως ότι «οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η όποια ελάττωση της φορολογικής επιβάρυνσης δεν πρέπει να προκαλέσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στα δημόσια έσοδα».

Τονίζει πάντως ότι σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα μία αύξηση της δραστηριότητας στα ακίνητα, στην οποία θα υποβοηθήσει η μείωση της φορολόγησής τους, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ο υπουργός τάσσεται υπέρ της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεών για ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% στις επιχειρήσεις και υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Πηγή: skai.gr