Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, και η αναζήτηση λύσεων για την απορρόφηση των ροδάκινων που μένουν αδιάθετα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων κυμαίνεται στους 50.000-60.000 τόνους.

Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση η οποία θα κυμαίνεται σε περίπου 25 λεπτά για κάθε κιλό των αδιάθετων προϊόντων.

Με το δεδομένο των 25 λεπτών ανά κιλό οι αποζημιώσεις θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 12,5 και 15 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο αποζημιώσεων για τους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών. Σε επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα το skai.gr με την Κομισιόν έγινε γνωστό πως το πακέτο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αποζημιώσεις θα δίνονται με σειρά προτεραιότητας σε όποιον καταθέσει πρώτος αίτηση, κι όχι με σύστημα ποσοστώσεων ανά χώρα που πλήττεται από το εμπάργκο. Μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιού στην Ε.Ε. είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Αποζημιώσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν και οι παραγωγοί που δεν ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν όμως το 50% του αντιτίμου απόσυρσης που θα δίνεται στους οργανωμένους καλλιεργητές.

Οι ελληνικές επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο τέθηκαν επί τάπητος και το πρωί σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα.

Συζητήθηκε επίσης η διάθεση των προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία σε άλλες αγορές.

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ