FT: «Σχέδιο Ζ» για κατάρρευση ελληνικών τραπεζών και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Θυμίζει τίτλο ταινίας θρίλερ, και όπως το παρουσιάζουν οι Financial Times επρόκειτο για ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ  με την Ελλάδα στο επίκεντρο...

Ο λόγος για το «Σχέδιο Ζ» (Plan Z) για τη χώρα μας που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα στο δεύτερο μέρος της πολύκροτης έρευνας του Πίτερ Σπίγκελ που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, μια ομάδα 25 στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ λάμβαναν μέτρα για ενδεχόμενη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT το Σχέδιο Ζ ήταν «ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ».

Αξιωματούχοι που επεξεργάστηκαν το σχέδιο, επιμένουν πάντως ότι «δεν ήταν ένας "οδικός χάρτης" για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

«Μία ‘Grexit’ φοβόντουσαν ότι θα έσπερνε χάος στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, προκαλώντας bank run και σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, προκαλώντας ερωτήματα για το ποια χώρα θα εκδιωχθεί στη συνέχεια» εξηγούν.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι πίστευαν από τις αρχές του 2012 ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου, καθώς δεν ήταν εντελώς απίθανο.

Άλλωστε, το επίμαχο δημοσίευμα παρουσιάζει το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο να λαμβάνει συγκλονιστικά νέα την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, δύο 24ωρα πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της εποχής.

Ο κ. Προβόπουλος και η «ομάδα εκτάκτου ανάγκης» που είχε συστήσει στην ΤτΕ, για να επιβλέπει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών λαμβάνουν την πληροφορία ότι σε μία ημέρα οι καταθέτες σήκωσαν 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, μια τραπεζική κρίση πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος. Το «Σχέδιο Ζ» ήταν η απάντηση...
Πηγή: skai.gr