Σταϊκούρας: Δεν προβλέπονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2015-18 που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει συγκράτηση δαπανών στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018, αλλά και αύξηση των δημόσιων εσόδων που δεν θα προέλθει από νέους φόρους, αλλά μέσα από τη μεγέθυνση της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, κάτι που συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε φάση σταθεροποίησης, υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές και για πρώτη φορά αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις, ενώ ανακόπηκε η αυξητική πορεία της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι βασικές προτεραιότητες του νέου μεσοπρόθεσμου είναι μεταξύ άλλων οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, η ενίσχυση της ρευστότητας, η Θέσπιση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και η Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, θα δρομολογηθεί εφόσον η χώρα συνεχίζει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το νέο μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Στόχος είναι να ψηφιστεί ως τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ