Κλείσιμο

Ανοιχτός σε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

Σε ευρείες αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι διατεθειμένη να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της μεσοπρόθεσμης προοπτικής του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ή ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πρόκειται για το σαφέστερο έως τώρα μήνυμα από την πλευρά Ντράγκι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κανονική ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) για την ενίσχυση του πληθωρισμού και την αποφυγή ενδεχόμενου φαύλου κύκλου αποπληθωρισμού στη νομισματική ένωση.

«Ο στόχος δεν είναι να υπερασπισθούμε την τρέχουσα πολιτική, αλλά μάλλον να αυξήσουμε με εύλογο τρόπο τον βαθμό της νομισματικής διευκόλυνσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας: «Για να εκπληρώσει την αποστολή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευθεί – ομόφωνα – να χρησιμοποιήσει τόσο μη συμβατικά όσο και συμβατικά μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους μίας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Η κίνηση Ντράγκι έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο μετρήθηκε στο 0,5%, πολύ μακριά από το «κοντά αλλά κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα» που έχει ως στόχο η ΕΚΤ.

Πέραν του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η Φρανκφούρτη παρακολουθεί με προσοχή και τη συναλλαγματική αξία του ευρώ, τονίζοντας πως «η ισοτιμία είναι ένας ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας στο πώς αξιολογούμε την μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ωστόσο πως πέραν της αντισυμβατικής οδού της ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και συμβατικά νομισματικά μέτρα, όπως ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις που τηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην ΕΚΤ, κίνηση που θα ωθούσε τα ιδρύματα να κάνουν ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ