Κλείσιμο

Επιβεβαίωσε το πρωτογενές πλεόνασμα η Eurostat

Aναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ 

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 (με βάση το ευρωπαϊκό λογιστικό πρότυπο, 1,5 δισεκ. ευρώ με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής) ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τα στοιχεία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της και η Κομισιόν

Με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ανήλθε σε 15.887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19.272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, κατά το 2013, διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ με την επίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω δηλαδή από το όριο του συμφώνου σταθερότητας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα το δημόσιο χρέος είναι 318.703 δισ. ευρώ, ή 175,1% του ΑΕΠ. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat: 

- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.
- Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318.703 δισ. ευρώ.
- Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182.054 δισ. ευρώ.

«Ας αφήσουμε τελικά την Eurostat να μιλήσει για το ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις», τόνισε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. "Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους" επισήμανε.

«Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες και το Πρόγραμμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Επιτέλους νοικοκυρέψαμε το σπίτι μας» τόνισε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ η Άννα Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Τόνισε ότι «στεκόμαστε στα πόδια μας και καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρειαζόμαστε νέα δάνεια σε δημοσιονομικό επίπεδο.»

Η κ. Ασημακοπούλου αναγνώρισε πάντως ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το λογαριασμό της κρίσης τον πληρώσανε οι Έλληνες, προσθέτοντας ότι γι' αυτό δίνεται και το κοινωνικό μέρισμα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Euro Working Group για να εγκρίνει την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΝΔ, αναμένεται να αρχίσει σε τεχνικό επίπεδο μια πρώτη συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. Στο Euro Working Group αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα ανακοινώσει επισήμως ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ