Ξεμπλοκάρει η πώληση και εκμετάλλευση 28 δημόσιων ακινήτων από ΤΑΙΠΕΔ

Ξεμπλοκάρει η πώληση και εκμετάλλευση 28 ακίνητων του Ελληνικού Δημόσιου από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 261,31 εκατ. ευρώ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Ζ' κλιμακίου.

Συγκεκριμένα, το Ζ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε διαπιστώσει πλημμέλειες στη σχετική σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων και μπλοκάρισε την πώληση. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου και η υπόθεση οδηγήθηκε για νέα κρίση στο 6ο Τμήμα του ΕΣ.

Το 6ο Τμήμα έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπήρξε παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας, λόγω της συμμετοχής συμβουλευτικών εταιρειών και διαγωνιζομένων επενδυτών, που ανήκουν και ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο εταιρειών.

Η επίμαχη συμφωνία αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια, 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτήρια πέντε υπουργείων - Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτήρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας.

Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ