Κλείσιμο

Παπαγεωργίου: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση της νέας εταιρείας θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

«Με τη μικρή ΔΕΗ ανοίγει οργανωμένα η αγορά, δημιουργείται ανταγωνισμός και σε ένα χρόνο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αγοράς που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ανταγωνισμός πάντα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή, τις εταιρίες και τη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα στο ενεργειακό κομμάτι και προέβλεψε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

<< Με τη μικρή ΔΕΗ ανοίγει οργανωμένα η αγορά, δημιουργείται ανταγωνισμός >>


Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, που, όπως είπε, αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιτυχία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Tην ανάγκη πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δίκαιους κανόνες και διαφάνεια για όλους τους συμμετέχοντες, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

«Χρειάζεται, είπε, εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας και προσαρμογή του μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με διμερείς συμβάσεις παραγωγών-προμηθευτών και χρηματιστήριο ενέργειας».

Ο κ. Ζερβός τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται σε ιδιώτες με προϋπόθεση, όπως είπε, η ενέργεια αυτή να διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες να γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής συν εύλογο κέρδος.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. 
Πηγή: skai.gr