«Καταποντίστηκαν» Μόσχα και ρούβλι – κάτω Νέα Υόρκη και Ευρώπη

«Καταποντισμό» υπέστησαν σήμερα Δευτέρα οι δύο βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Μόσχας, καταγράφοντας πτώση άνω του 10%, καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η κρίσης στην Ουκρανία.

Βαθιά στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη, με την πτώση να κινείται γύρω από τις 200 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και τα περισσότερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες της τάξης του 3,44% κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στο «κόκκινο» κατά 2,66% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ κάτω κατά 1,49% βρέθηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι απώλειες του χρηματιστηρίου της Μόσχας «έσβησαν» 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των ρωσικών εισηγμένων εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ενδεικτικά, η ισοτιμία με το ευρώ έφθασε τα 51,20 ρούβλια, ωθώντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, από 5,5 σε 7% και να δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να συγκρατήσει το ρωσικό νόμισμα.

Εν μέσω της «καταιγίδας», δέσμευση πως το ρούβλι δεν θα καταρρεύσει έδωσε, μέσω του πρακτορείου Interfax, ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ