Καταναλωτικές οργανώσεις: Προσαρμόστε τα στεγαστικά δάνεια στην αγοραία αξία

Την προσαρμογή των στεγαστικών δανείων στην αξία των ακινήτων, όπως και την αποκατάσταση των αρχικών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, προτείνουν μεταξύ άλλων, η ΕΚΠΟΙΖΩ και οι υπόλοιπες καταναλωτικές οργανώσεις, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν για το μείζον θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, οι καταναλωτικές οργανώσεις προτείνουν τον περιορισμό αποπληρωμής των οφειλών σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας με την ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Για τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν πενιχρά εισοδήματα προτείνουν την αποπληρωμή των δανείων και των πιστωτικών καρτών για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια απαλλαγή από τα χρέη.

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου έκανε και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014, καθώς οι τιμές των ακινήτων στην περίπτωση αυτή θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση ενώ θα υποστεί ισχυρό πλήγμα η κατανάλωση, εντείνοντας την ύφεση.

Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν θα ωφεληθούν οι τράπεζες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, καθώς κι εκείνες θα δουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να μειώνεται αισθητά.

Η κα Κατσέλη απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να πουν όχι στους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι κάθε βουλευτής έχει τεράστια ευθύνη.

Η Ασημίνα Ξυροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε υποχρέωση της πολιτείας την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ όπως ανέφερε η πρόταση του κόμματός της είναι να παραταθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον τα επόμενα δύο έτη.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας