ΑΕΠ: - 3% στο γ' τρίμηνο από -4,1% που περίμενε η αγορά

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) περιορίστηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε στο 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Παράλληλα, βάσει των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν της τάξης του 3,7% (αντί 3,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο πρώτο τρίμηνο η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν της τάξης του 5,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,06%. Εξέλιξη που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι ο αναθεωρημένος στόχος για ύφεση 4% στο σύνολο του 2013 θα επιβεβαιωθεί, ενώ δεν αποκλείεται εάν το τέταρτο τρίμηνο κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από τις σημερινές εκτιμήσεις, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος να είναι μικρότερη και από το νέο στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν πως η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 4,5%.

Η βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου είναι ένα από τα επιχειρήματα της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 χωρίς να υιοθετηθούν σκληρά μέτρα. Μάλιστα, η τρόικα έχει αποδεχτεί τα νέα δεδομένα ως προς το μακροοικονομικό σενάριο.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ


Η Καθημερινή

Πηγή: skai.gr