FT: Τα hedge fund αποκτούν κέρδος στη γη της «ελληνικής ευκαιρίας»

Εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μεγάλα hedge fund για την Ελλάδα και τις τοποθετήσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί.

Αρχικά γίνεται αναφορά στη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στο γκαλά που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την παρουσία τόσο των «μεγάλων και καλών» της ελληνικής διασποράς όσο και τη αφρόκρεμας της Γουόλ Στριτ. Σημειώνεται επίσης η ομιλία του Μπιλ Κλίντον στην ίδια εκδήλωση, η οποία έκλεισε έναν κύκλο επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με ονόματα όπως του Τζέιμι Ντίμον από την JP Morgan, του Τζον Πώλσον από το ομώνυμο hedge fund και άλλους του χώρου.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, υπήρχαν καλοί λόγοι για αυτές τις επαφές. Τα hedge fund που κάποτε είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν διογκώσει ή ακόμα και δημιουργήσει την ελληνική κρίση χρέους με χαμηλές προσφορές για τα ομόλογα της χώρας, τώρα είναι ανάμεσα στους πιο δυναμικούς και σημαντικούς παίχτες στην ελληνική αγορά. «Η Ελλάδα με τα 1,4 εκατομμύρια ανέργων εξελίσσεται σε γη της ευκαιρίας για τους χρηματοπιστωτικούς κερδοσκόπους», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Γιώργος Ζώης από το χρηματιστηριακό οίκο Exotix του Λονδίνου, επικεφαλής στο τμήμα ελληνικών μετοχών, δηλώνει ότι έχει παρατηρηθεί πρόσφατα μια εισροή ρευστότητας που προκύπτει από τα roadhsow που διοργανώνουν στην Ελλάδα για hedge fund και επενδυτές αναδυόμενων αγορών ορισμένες επενδυτικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο τομέας που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τραπεζικός. Όπως και προ ημερών, οι Financial Times απαριθμούν hedge fund όπως τα Paulson & Co, Baupost, Dromeus, York Capital, Eaglevale και Och-Ziff μεταξύ αυτών που έχουν αποκτήσει μερίδιο στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας εξασφαλίσει ικανοποιητικό κέρδος.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι μετοχές της Alpha Bank έχουν σημειώσει άνοδο 32% στην ανοιχτή αγορά από την ανακεφαλαιοποίηση του Ιουνίου. Ακόμα και μετά από την άνοδο αυτή, η τράπεζα διαπραγματεύεται στο 80% της λογιστικής της αξίας, χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Παράλληλα, τα hedge fund που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση έλαβαν δωρεάν warrant (δικαίωμα απόκτησης μετοχών), μετατρέψιμο σε 7,4 μετοχές της Alpha Bank με τιμή μετατροπής 4%, 5% και 8% πάνω από την τιμή έκδοσης έπειτα από ένα, δύο και πέντε χρόνια αντίστοιχα. Για αυτά τα αντισταθμιστικά κεφάλαια, σημειώνει η εφημερίδα, η επένδυση στην Alpha, μετοχές και warrant, έχει αποδίδει μέχρι στιγμής κατά 290%.

Επισημαίνεται δε ότι αυτή η επένδυση στα warrant σημαίνει ότι τα hedge fund μπορεί να καταλήξουν κυρίαρχα στο μετοχολόγιο των ελληνικών τραπεζών. Η εφημερίδα μεταφέρει τον υπολογισμό ενός στελέχους hedge fund που ανέφερε πως αν όλα τα warrant μετατρέπονταν σήμερα σε μετοχές, τότε η Πειραιώς και Alpha θα μπορούσαν να βρεθούν σε ποσοστό 50% στα χέρια των αντισταθμιστικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, αναφέρεται πως οι επενδυτές έχουν διαισθανθεί ευκαιρίες και εκτός τραπεζών. Ιδιαίτερα καλά, όπως αναφέρεται, τα έχουν πάει εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ. Ο ΟΠΑΠ έχει κερδίσει περίπου 70% φέτος, ο ΟΤΕ 63% και η Ελλάκτωρ 48%.

«Όταν ξεκινήσαμε το ελληνικό fund μας πριν από ένα χρόνο, αρχικά ο κόσμος μας κορόιδευε», σχολιάζει ο Αχιλλέας Ρίσβας του Dromeus Capital, hedge fund που έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. «Μετά άρχισαν να τσακώνονται μαζί μας. Και τώρα θέλουν να επενδύσουν με εμάς», προσθέτει. Όπως αναφέρεται, το Dromeus εξασφάλισε κέρδος 40% το 2012 και έως τώρα για φέτος έχει απόδοση 93%. Κατά μέσο όρο τα hedge fund είχαν απόδοση 5,6% φέτος και 6,4% πέρυσι.

Ο κ. Ρίσβας δηλώνει στους Financial Times ότι η Ελλάδα ακόμα βρίθει ευκαιριών. «Υπάρχει προφανώς ακόμα πλεονέκτημα στις δημόσιες αγορές, αλλά νομίζω ότι η επόμενη φάση στις ελληνικές συναλλαγές είναι στις ιδιωτικές αγορές», λέει χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα φέρνει την κτηματική αγορά που υπέστη βαθιά επιδείνωση, με αποτέλεσμα η αγορά γραφείου πρώτης κατηγορίας να έχει υποχωρήσει κατά 50%-60% και ακόμη να συμπιέζεται.

Όλα αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, δε σημαίνουν πως δεν υπάρχουν υψηλά ρίσκα. Τα ελληνικά ενεργητικά στοιχεία υπέστησαν απότομες πτώσεις τιμών το καλοκαίρι ακολουθώντας το παγκόσμιο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον άλλων περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών.

«Αυτή η χώρα είναι σε βαθιά ύφεση για τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Paolo Batori της Morgan Stanley, επικεφαλής στο τμήμα ανάλυσης κρατικού χρέους. «Είναι θετικό ότι τώρα έχουμε θετικές σημάδια, αλλά η ισχύς τους εξαρτάται από το τι θα συμβεί στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνει.

Πρωτίστως όμως, ο κίνδυνος είναι εγχώριος και πολιτικός, καταλήγει η εφημερίδα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση είναι το κρίσιμο δομικό στοιχείο της προθυμίας των περισσότερων hedge fund να τοποθετηθούν στη χώρα, λένε κατ’ ιδίαν διευθυντές των hedge fund. «Το φλερτ του κ. Σαμαρά με τα hedge fund ίσως είναι ασυνήθιστο, αλλά σίγουρα το καλούν οι συνθήκες», σχολιάζουν οι Financial Times.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο